Pitaj onkologa?

Tijekom dijagnoze, liječenja, ali i oporavka sigurno se pojave mnoga pitanja vezana za samo liječenje, ali za prehranu, tjelovježbu, psihičko stanje i još mnogo toga.

Većinu uspijevamo odgovoriti uz pomoć svojih liječnika opće prakse ili onkologa, no sigurno uvijek ima ono jedno koje zaboravimo pitati pa nas i dalje muči.

Upravo to pitanje, koje vas "žulja", a ne znate kome biste ga postavili, možete postaviti u našoj rubrici "Pitaj onkologa?"

Vaša pitanja će ostati anonimna, na njih će odgovoriti onkolog, a odgovore ćemo redovno objavljivati na našim stranicama.

Važna napomena: Odgovori koje ćete dobiti ni u jednom slučaju ne mogu zamijeniti redovne kontrole i savjete Vašeg liječnika.


Pitanja možete slati u inbox, ili na mail casperasplit@gmail.com

01/

Tko spada u rizičnu skupinu obolijevanja od COVID-19? Koliko vremena nakon dijagnoze osoba može smatrati da nije u rizičnoj skupini?

Prema dosadašnjim podacima osobe koje boluju od dijabetesa, srčanih bolesti, povišenog tlaka, tumora i zbog njih primaju razne terapije, mogu se cijepiti ako nisu u kritičnom zdravstvenom stanju. U tim slučajevima, prije odluke o cijepljenju neophodno je obaviti konzultacije s liječnicima koji nadziru njihovu osnovnu bolest.

 

Jednostavan odgovor na ova pitanja jest da se ponašamo kao i u slučaju cijepljenja protiv gripe. To znači da bolesnici u akutnim fazama bolesti ne bi trebali primiti cjepivo dok god traje akutna faza bolesti. Nakon nestanka simptoma, a u suradnji s liječnikom, te se osobe također mogu cijepiti.

02/

Trebaju li se svi onkološki pacijenti cijepiti protiv COVID-19, odnosno tko su prioriteti o toj skupini?

Da. Jedine osobe koje se NE bi trebale cijepiti su osobe koje su imale tešku alergijsku reakciju na cjepivo ili neki od sastojaka cjepiva. Dakle, ako ste alergični na kikiriki, možete primiti anti-COVID19 cjepivo, jer ono ne sadrži kikiriki, ako ste alergični na životinjsku dlaku, također se možete cijepiti, jer u cjepivu nema niti životinjskih dlaka. Pošto do sada ništa bili u mogućnosti primiti cjepivo protiv COVID19, niste  niti mogli imati alergijsku reakciju na njega, stoga, NE postoji medicinski opravdan razlog zašto se ne bi cijepili.

 

Smjernice za cijepljenje kažu _ stariji od 65 godina i kronični bolesnici. Shvaćanje raka se odavno promijenilo iz "smrtonosne" u "kroničnu" bolest pa bi se svi bolesnici trebali cijepiti. Kada i kojim prioritetima: ovisi o općem stanju bolesnika, očekivanom preživljenju, trenutnoj onkološkoj terapiji koju prima.

03/

Trebaju li se osobe koje su trenutno u procesu kemoterapije cijepiti protiv COVID-19?

Da, čak i osobe koje trenutno primaju kemoterapiju bi se trebali cijepiti jer se kemoterapija ordinira u ciklusima, a nije kontinuirana (ne daje se stalno 21 dan, nego u 21 dan postoje dani u kojima se terapije daje i dani u kojima se terapija ne daje).

Idealno, cjepivo bi trebalo dati 2-3 dana prije slijedećeg ciklusa kemoterapije.   

04/

Biste li preporučili vježbanje tijekom kemoterapije?

Da, ne samo tijekom kemoterapije! Vježbanje, medicinski dokazano ima povoljan učinak na psihičku dobrobit, održavanje kvalitete života, smanjenje učestalosti i intenziteta nuspojava liječenja.

 

Kao i u svemu, treba biti odgovoran. U trenutnoj situaciji "vježbanje je dobro" ne treba shvatiti kao "a zašto nam je stožer zatvorio teretanu ili studio za yogu?". Postoje situacije koje preporuka za vježbanje ne pokriva.

 

Jednako tako, pojam vježbanja nije za svakog bolesnika isti. I zdravi ljudi ponekad imaju svoja ograničenja radi kojih im neki sport nije preporučljiv. Vježbanje bi trebalo biti pod nadzorom ili uz savjet stručnjaka, profesora kineziologije/trenera s iskustvom rada s onkološkim bolesnicima