DA MOGU UVIK KA' ŠTA MOGU SAD
Što je projekt Da mogu uvik ka` šta mogu sad?

Program je to vježbanja za žene oboljele i liječene od karcinoma, a provodimo ga u suradnji sa studiom Bodyflow i uz financijsku podršku Splitsko dalmatinske županije.

Zašto projekt Da mogu uvik ka` šta mogu sad?

Projektom želimo osvijestiti važnost ne samog vježbanja, nego i važnost dugoročnog utjecaja vježbi na naše stanje tijela, kako fizički tako i psihički. Naime, tijekom vježbanja benefit se osjeća trenutno, ali ideja jest da taj osjećaj ostane što duže, a što se ostvaruje dugotrajnim i pravilnim vježbanjem. Kao rezultat dugotrajnog i redovnog rada tijelo je spremnije za napore i uobičajene životne zahtjeve, kao što i poznata rečenica kaže: „U zdravom tijelu zdrav duh.“

Ideju vježbanja tijekom liječenja kemoterapijom i ostalim modalitetima onkološkog liječenja podupiru i stručnjaci:

„Za vrijeme trajanja onkološkog liječenja svakako je preporuka nastojati živjeti što je moguće kvalitetnije i aktivnije u svim segmentima života, a u kontekstu općeg stanja, opsega bolesti, simptoma bolesti i neželjenih posljedica liječenja. 

Rezultati kliničkih istraživanja sugeriraju da tjelesna aktivnost tijekom i nakon liječenja reducira depresiju i anksioznost, povećava energiju i snagu, smanjuje bol i kronični umor, smanjuje mogućnost nastanka limfedema i pomaže spriječiti razvoj debljine koja je neovisan i veliki rizični čimbenik za više vrsta karcinoma. Jednako tako postoje dokazi da održavanje zdrave tjelesne težine i redovita umjerena fizička aktivnost značajno smanjuju rizik od povrata raka dojke u postmenopauzalnih bolesnica.

Mogućnost vježbanja za vrijeme liječenja ovisi o ukupnom zdravstvenom stanju i fizičkoj kondiciji prije dijagnoze. Stoga, ako niste ranije vježbale, a nakon dijagnoze to želite, ne treba se bojati niti obeshrabriti nego započeti vrlo polagano i s malim intenzitetom. Svaki, i najmanji korak, će kroz vrijeme donijeti pozitivnu promjenu, bilo da ste započele s laganom šetnjom, s malo aktivnijim radom u kući, da iziđete iz autobusa stanicu ranije od kuće i sl. Ako ste se umorile, taj dan, stanite. Ne treba očekivati svaki dan novi napredak, jer ima dana s različitim razinama energije. Nekada ćete moći malo više, nekad manje. Važno je ne prisiljavati se i osluškivati svoje tijelo.“, rekla je doc.dr.sc. Marija Ban za kampanju One nisu stale.

Koliko traje projekt?

Sami projekt traje tri mjeseca i u tom periodu poklanjamo vježbanje ženama koje su ili upravo u procesu liječenja ili su završile s liječenjem, a žele vježbati. Sami program za nas je osmislila Antonia Mikulandra, magistra kineziologije, a vježbanje će voditi učiteljica joge, Zlata Benzia- Glavninović. Detaljan opis programa, njegove benefite i ciljeve možete pročitati na linku.

Kako se mogu prijaviti?

Prijaviti se možete putem obrasca za prijavu, a prijave traju do 30.09.2021. Ne oklijevajte s prijavom, jer je broj sudionica ograničen na deset osoba (obzirom na sve trenutne uvjete, ali i obzirom na specifičnost grupe), a nakon zatvaranja prijava, javiti ćemo vam se kako biste znali jeste li jedna od deset sretnica.

Kada krećemo s vježbanjem?

Startamo 01.10.2021. i jako se veselimo vježbanju!

 

Vidimo se!