Izvješće o radu u 2020. godini

CASPERA je neprofitna organizacija osnovana 2020.g., a prvi radni sastanak održale smo 07.03.2020. Tada nam se datum činio značajan, jer je prethodio Danu žena, a nismo mogle ni zamisliti da je zapravo cijeli mjesec postao početak jednog turbulentnog razdoblja.

1. radni sastanak_8.jpg

2020.-a je dakle počela izazovno, cijeli svijet je opteretila pandemija, jedna od naših suosnivačica dobila je recidiv bolesti, no godina nam ipak nije uspjela stati na kraj. Nastojali smo odraditi što možemo virtualno, pokušali smo raditi, slagati planove za programe, posložiti koncept onoga što smo željeli dati ženama u potrebi.

Glavni cilj Caspere je ponuditi oboljelim i liječenim ženama od karcinoma mjesto gdje mogu biti ono što jesu, ono što žele biti. Želja nam je biti utočište u kojem će biti prihvaćene, mjesto na kojem će dobiti razumijevanje, podršku, empatiju.

Vjerujemo da ćemo biti promjena za koju bismo htjeli da se dogodi. No, i za najmanji put treba krenuti prvim korakom, a tako smo i mi krenule.

Ožujak 2020

Pokrenule smo osnovne poslovne obveze udruge i tako zapravo učinile da Caspera može krenuti s radom.

Naša suosnivačica Ivana Frapporti Šubi napisala je tada apel za portal udruge Nismo same, koji su prenijele mnoge medijske kuće.

 
Travanj 2020

Pokrenule smo web stranicu www.caspera-split.com te predstavile lica iza imena Caspera.

Rujan 2020

Iako samo virtualno, sudjelovali smo u najvećem europskom događaju za zdravlje žena, Race for the Cure 2020. Oformile smo naš time kodnog imena „Da mogu uvik  šta mogu sad“ i uz pomoć svih naših članova tima prohodale i pretrčale mnogo kilometara, a i prikupile donacije za Županijsku ligu za borbu protiv raka Split.

Caspera tim 3.PNG
Listopad 2020

Obilježavanju mjeseca borbe protiv raka dojke pridružili smo se pozivima na redovne preglede, na prevenciju, a poseban prilog dale su nam i naše članice snimanjem videa koje smo sve objavili i na našem YouTube kanalu.

 

Kroz ovaj mjesec smo između ostaloga sudjelovali u emisiji „Jutro mijenja sve“ gdje nas je ugostila gospođa Vedrana Dedić i ukratko smo imale priliku predstaviti Casperu.

Emisiju možete poslušati na našem YouTube kanalu.

Radio 3.jpeg
Studeni 2020

Ovaj je mjesec posebno značajan jer smo u njemu napravili korak na koji smo najviše ponosne. Nakon nekoliko mjeseci rada, dogovaranja, intervjua putem zooma i telefonskih razgovora, uspjeli smo lansirati naš Program psihološke podrške u kojem su nam se pridružile i terapeutice iz nekoliko hrvatskih gradova.

Taj je program osobito važan i zbog toga što smo pružili priliku našim korisnicama da podršku dobiju i online!

Osim dobrih vijesti ovaj je mjesec bio i borben, jer se naša Ivana Frapporti našla u izuzetno teškoj situaciji te je na neki način postala glas onkoloških pacijenata kojima su nažalost kasnili lijekovi.

Pisali smo, tražili, urgirali i na sve načine inzistirali da se problemi riješe i uspjeli smo pomaknuti makar jedan mali dio sustava. 10.11.2020. dobili smo pozitivan odgovor iz ministarstva zdravstva!

Pisalo se o tome i u dnevnim novinama, a što o tome kažu 24 sata pročitajte ovdje.

Nastavili smo nakon male pobjede raditi dalje, te smo napravili Bokun butige, zgodno malo mjesto gdje se mogu pronaći korištena pomagala.

Osim toga, korisnicima kemoterapije poklonili smo i bakar oksidne maske te im na taj način barem malo pomogli u izazovu kemoterapije u vremenu korone.

Studeni je bio doista produktivan, predsjednica Sonja Grgat je sudjelovala u Međunarodnoj online  konferenciji  koju je organizirala udruga Nismo same. U programu konferencije sudjelovali su mnogi stručnjaci, a Sonja je sudjelovala svojim svjedočanstvom pacijentice (https://www.youtube.com/watch?v=Lgk7K9X3wTQ).

Prosinac 2020

Početak prosinca dočekali smo prvom radionicom, doduše online, ali je svejedno bila uspješna i vesela.

Online radionica.jpg

Osim toga, organizirale smo i prvu Virtualnu ćakulu, koja je odmah postala hit pa smo odlučile ćakulati jednom mjesečno, što se pokazalo kao pun pogodak!

Pred sam kraj godine ugostio nas je i par voditelja na Radio Sunce. Ana i Tonći su nam bili odlični domaćini pa smo s punim žarom i entuzijazmom pričali o prvim koracima naše Caspere, na koje smo izuzetno ponosni.

Sonja i Krce.jpeg

Za kraj burne godine organizirale smo malo darivanje za svoje korisnice na društvenim mrežama te na taj način malim znacima pažnje završile godinu.

 

➡️ Pratite naš rad i tijekom iduće godine, a nemojte se ni libiti podržati nas volonterski ili donacijama 💜.