top of page
Razgovor s Annom Taylor

04.05.2021.

Mate Subašić razgovarao je s Annom Taylor, kliničkom farmaceutkinjom zaposlenom u Bolničkom centru Clatterbridge specijaliziranom za istraživanje i liječenje malignih bolesti.

Anna Taylor je diplomirala 2012. farmaciju na Odsjeku za farmaciju i farmakologiju Sveučilišta Bath. Nakon studija Anna je radila kao klinički farmaceut u nekoliko bolnica na sjeveru Engleske. Tijekom radnog vijeka pohađala je niz radionica i seminara te je završila i specijalistički studij, a odnedavno posjeduje i diplomu koja joj omogućava propisivanje lijekova i drugih medicinskih preparata za bolesnike.
Anna je prije godinu dana počela raditi u nedavno otvorenom Bolničkom centru Clatterbridge, specijaliziranom za istraživanje i liječenje malignih bolesti. Clatterbridge je jedna od vodećih institucija u Velikoj Britaniji u kategoriji bolnica za liječenje onkoloških bolesti, a osnovana je davne 1862. godine. S Annom sam kratko razgovarao kako bih saznao više o ulozi kliničkog farmaceuta i farmaceutkinja u Velikoj Britaniji prilikom liječenja malignih bolesti.

Draga Anna, na prvom mjestu, kako si se odlučila postati klinička farmaceutkinja? I koji aspekt kliničke farmacije te najviše privlačio?

Čim sam započela sa studijem imala sam ambiciju specijalizirati se za kliničku farmaciju. Prije početka studija, a i tijekom studija u ljetnim mjesecima, radila sam kao njegovateljica i upravo mi je kontakt s bolesnicima bio osnovni motiv koji je usmjerio moju karijeru. Komercijalni aspekt farmacije kao i rad u javnim ljekarnama me nije privlačio. Naprotiv, htjela sam biti dio tima koji radi direktno s bolesnicima i to mi pruža veliko zadovoljstvo. Prilagođavanje terapije bolesniku zajedno s timom doktora uistinu mi pruža osjećaj zadovoljstva.

Kako si odlučila, u narednom koraku, postati onkološka farmaceutkinja? Što te motiviralo i da li si imala ikakve dvojbe?

Onkologija je jako specijalizirana grana medicine i njome se uglavnom bave stručnjaci i visoko obrazovano osoblje. U usporedbi s općom medicinom, onkologija farmaceutima pruža priliku da usavrše svoje vještine u jako specifičnom smjeru. Također, u onkološkoj farmaciji postoji potreba za osobljem koje može propisati lijekove, tako da i na tom planu imam priliku dodatno usavršiti svoje vještine.
Upravo kod onkoloških bolesnika je uporaba lijekova ključna za postizanje uspješnog rezultata. To me motiviralo da se pridružim onkološkom timu, jer baš u onkološkom timu znanje farmaceuta dolazi do izražaja i zapravo je ključno u sustavnom pristupu i osmišljavanju režima liječenja. S druge strane, kada govorimo o dvojbama, odnosno izazovima pozicije onkološke farmaceutkinje, primarno bih istaknula snažno emotivno okruženje. Za razliku od medicine općenito, u onkologiji se nerijetko susrećemo sa mogućnošću izostanka uspješnog ishoda liječenja. Naravno da je u takvim situacijama teško zauzdati emocije, ali zato ponovno naglašavam važnost odnosa s bolesnicima. Čak i u tim situacijama možemo iskoristiti dostupne terapije koje mogu olakšati proces palijativne skrbi.

Koja je uloga onkoloških farmaceuta u medicinskom timu? Tko se uopće nalazi u medicinskom timu i koji je konkretan doprinos farmaceuta?

Ključna uloga farmaceuta u onkologiji sastoji se od preciznog i točnog propisivanja lijekova, nadzora primjene odnosno uzimanja lijekova te određivanje doza u skladu s okolnostima. Farmaceuti se brinu i o uporabi drugih lijekova tijekom postupka liječenja, s posebnim naglaskom na lijekove koje mogu umanjiti nuspojave koje se nerijetko javljaju prilikom liječenja malignih oboljenja. Posebnu pozornost posvećujemo preciznosti – poznato je da su onkološki lijekovi jako opasni i toksični i neprecizne doze mogu prouzročiti neželjene posljedice.
Onkološka farmacija je mnogostruka, ali npr. farmaceuti poput mene, koji mogu propisivati lijekove, konzultiraju direktno bolesnike tijekom i nakon liječenja kako bi ocijenili razinu podnošenja liječenja i dodatno ublažili nuspojave. Naravno, trudimo se prepoznati i ostale simptome povezane s malignim oboljenjem i uspostaviti da li je potreban poseban medicinski pristup fokusiran isključivo na simptome. U takvim slučajevima uobičajeno je uputiti bolesnika na dodatne konzultacije sa liječnikom.
Naravno, bolesnicima pružamo sve potrebne informacije koje im mogu olakšati donošenje odluka prije samog propisivanja terapije. Farmaceuti će svakako upoznati bolesnika sa svim nuspojavama koje lijekovi mogu izazvati.
Pristup liječenju malignih bolesti sveobuhvatan je i individualno kreiran, stoga u timu zajedno s farmaceutima sudjeluje niz stručnjaka: medicinske sestre i tehničari, specijalizirani za onkološki rad, doktori specijalisti te kirurški tim. U timu sudjeluju i stručnjaci za imunoterapiju te niz drugog osoblja čiji savjeti i pomoć mogu umnogome olakšati pristup liječenju, kao npr. nutricionisti, psihoterapeuti, radni terapeuti, a potom i palijativni njegovatelji te osoblje koje pruža duhovnu potporu. U nekim slučajevima, posebno u odnosu na palijativnu skrb i duhovnu potporu, često surađujemo s drugim lokalnim organizacijama.

Kako ti u svom poslu kao klinička farmaceutkinja doprinosiš odnosu između bolesnika i cijelog medicinskog tima?

Kao što sam prethodno rekla, onkološki farmaceuti se trude primarno kontrolirati nuspojave te osigurati da se svi lijekovi koriste pravilno, te eventualno, ukoliko uvidimo probleme pozvati i druge iz tima kako bi olakšali proces liječenja ili promijenili pristup liječenju. Međutim, u razgovoru s liječnicima bolesnici se ponekad mogu osjećati preplavljeni informacijama. Ipak se radi o značajnoj informaciji i bolesnici, naravno, žele saznati što više o samoj bolesti, ishodima liječenja i povezanim istraživanjima. Stoga su konzultacije s farmaceutima izvrsna prilika da saznaju više o samom lijeku i razgovaraju o očekivanim nuspojavama i svemu ostalome što ih zanima iz domene lijekova. Često u svom poslu imam priliku voditi fokusirane konzultacije i bolesnici nerijetko dođu sa spremnim pitanjima koja ih zanimaju i farmaceuti su tu da na njih odgovore i daju im preciznu sliku očekivanja od liječenja, nuspojava kao i kontakata u slučaju da nešto pođe neželjenim tokom.

Već si dakle odgovorila na moje prethodno pitanje, ali zanima me što može bolesnik očekivati od farmaceuta, koja su to pitanja koja bolesnik može pripremiti?

Da, da, kao što sam rekla, u razgovoru s farmaceutima mogu saznati sve što ih zanima o djelovanju lijeka i njegovim nuspojavama. Također, bolesnici se mogu osloniti na farmaceute znajući da ćemo mi pratiti razvoj nuspojava poput osipa, mučnina i povraćanja, neuropatije te da ćemo zajedno razgovarati i o riziku razvijanja drugih infekcija i načina ublažavanja tih rizika, odnosno posljedica, ukoliko do njih dođe.
Naravno, i mislim da je to jako važno, ukoliko bolesnici već imaju određene zdravstvene probleme u razgovoru s njima ćemo pokušati uskladiti korištenje svih terapija koje primaju i uvijek ćemo se pobrinuti da primaju terapiju koja je najprikladnija njihovim specifičnim okolnostima.

U kojem se smjeru razvija onkološka farmacija, odnosno uporaba lijekova? I kako ti gledaš na taj razvoj?

Razvoj imunoterapije je sigurno važan aspekt razvoja koji bih istaknula zbog dva razloga. Prvo, imunoterapija omogućava precizno i ciljano liječenje nekoliko vrsta malignih oboljenja čime pruža nadu velikom broju pacijenata. Drugo, za razliku od konvencionalne kemoterapije, imunoterapija uzrokuje drugu vrstu nuspojava koje su nerijetko puno podnošljivije. Osim što se povećava mogućnost oporavka, imunoterapija omogućava izbjegavanje nuspojava koje mogu značajno utjecati na kvalitetu života mnogih pacijenata.

Hvala ti puno Anna što si odlučila podijeliti svoje iskustvo s Casperom.

Hvala Casperi :)

Autor: Mate Subašić

bottom of page