PREVENCIJA

Prevencija je najvažniji korak u otkrivanju maligne bolesti. Ranim otkrivanjem malignog oboljenja znatno se povećava mogućnost izlječenja. Preventivni pregledi i rana dijagnoza spašavaju živote. Kada pričamo o preventivi, najbolje moguće informacije se mogu pronaći na stranicama Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo u sklopu "Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka" koji se nalazi na linku.

Samopregledi

 

Samopregled dojki možemo definirati kao prvu stanicu kod preventive. Naime, svaka od nas bi se trebala u određenom periodu života upoznati sa svojim dojkama. Samopregled bi nam trebao postati dio rutine i svojevrsna kultura u zdravstvenom odgoju žene. Obavljanje samopregleda se preporučuje 1-2 puta mjesečno. Kod žena u reproduktivnoj dobi i onih koje imaju mjesečnicu samopregled je najbolje obavljati tjedan dana nakon ciklusa. Kod žena koje nemaju mjesečnicu najbolje vrijeme je bilo koje vrijeme u mjesecu. Svaka žena je jedinka sama za sebe, pa će tako najbolje prepoznati promjene koje se događaju u njenom tijelu. Kod samopregleda je važno da su dojke opuštene i da ih pregledamo pažljivo. Da bismo upoznale svoje dojke potrebno je određeno vrijeme. Nakon što ih upoznamo, velika je vjerojatnost da ćemo uočiti svaku promjenu. Moramo znati da svaka promjena nije opasna, ali je važno da odemo na pregled i potvrdimo da je sve u redu. Samopregled dojki započinje samim promatranjem. Stanite ispred ogledala opuštenih ruku. Dobro promotrite postoji li bilo kakva promjena na vašim dojkama, bilo da se radi o promjeni boje ili promjena na površini dojke. Posebnu pozornost treba obratiti na ulegnuća kože. Kako je važno pratiti fizički izgled dojke isto tako je važan i izgled same bradavice. Promotrite dojku pažljivo iz svih kutova, uz obavezno podizanje ruku kako bi provjerili površinu i ispod njih. nakon vizualnog pregleda, nastavite pregled dodirom. Ležeći na krevetu podignite jednu ruku, a drugom krenite pregled iz pazušne jame prema dojci. Pazite da su pokreti koje radite dovoljno nježni kako ne bi nanosili bol, ali i dovoljno čvrsti kako bi se mogle ustanoviti sve, eventualne, promjene. Kada stignete do dojki, spojite tri prsta kako biste povećali površinu pregledavanja. Podijelite dojku u jednake cjeline (ovisno o površini) i kružnim pokretima u tri serije pređite preko cijele površine dojki. Serije obavite za svaki dio dojke, jednu za drugom i to na način da prva serija ima najmanji, a treća najveći intenzitet dodira. Kako bi si olakšali pregled koristite ulje za tijelo ili krevet zamijenite kadom, a umjesto ulja koristite sapunicu.

Važno je napomenuti da je samopregled prva faza preventive i nikako nije jedina. Samopregledi su važni jer nam omogućuju kontinuitet praćenja promjena, ali nikako ne isključuje redovite preglede kod liječnika. Ovisno o dobi žene, preporučuju se redoviti ultrazvučni pregledi i mamografija. Preventivni pregledi su jako važni i potrebni jer nam omogućuju da bolest prepoznamo u ranoj fazi. Kada se bolest prepozna dok je u samom začetku šansa za ozdravljenje je definitivno na našoj strani. Drage žene, nađite vrijeme i upoznajte svoje tijelo i svoje dojke. Ne prepuštajte ništa slučaju, jer nažalost rak se ne dešava nekom drugom.

Što o samopregledima, u sklopu "Rozog listopada", kažu naše članice pogledajte na službenom YouTube kanalu Udruge Casper

*NAPOMENA: Informacije na stranici se temelje na istraživanjima na svjetskoj razini i ne smiju se koristiti u medicinske svrhe.

Udruga Caspera

Trg Franje Tuđmana 3/1

21000 Split

IBAN: HR12 2340 0091 1110 6546 4

SWIFT: PBZGHR2X

Radno vrijeme: Uz prethodnu najavu na dolje navedene kontakte (zbog pandemije)

email: casperasplit@gmail.com

mob: 091 953 43 58

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn

Pratite nas i na društvenim mrežama

©2021 Caspera. Powered by JeMaJo'S.