top of page
Vježbaj DaNaS za bolje sutra
Što je projekt "Vježbaj DaNaS, za bolje sutra"?

 

To je program vježbanja koncentriran na DNS vježbe, kojeg provodimo u suradnji s GBB Concept Centrom i uz financijsku podršku Splitsko - dalmatinske županije. 

 

Razmišljajući kako pomoći ženama koje su onkološki pacijenti shvatile smo da bi im ovaj način vježbanja uvelike mogao olakšati svakodnevnicu.

Svjesni smo najčešćih tegoba modernog doba (bolna kralježnica i krivo držanje) i koliko je važno vježbati da bismo imali zdrav i kvalitetan život. Kod onkoloških pacijenata tjelesno zdravlje između ostalog narušeno je nekad i višestrukim operacijama karcinoma, ali i odstranjenjima bolesnih dijelova tijela. Stoga se kod određenih dijagnoza može pogoršati koštano mišićni sustav. Vjerujemo da ćemo s ovim načinom vježbanja pomoći ženama prije svega da nauče kako pravilno vježbati, a zatim da naučeno uklope u svoj dan i nastave vježbati samostalno u svom domu.

 

Što je DNS?

 

Dinamička neuromuskularna stabilizacija ili DNS je rehabilitacijski pristup koji je baziran na znanstvenim principima razvojne kineziologije čiji je začetnik profesor Pavel Kolar.

Ukoliko obratite pozornost na razvoj djece do prve godine starosti, uočit ćete da sva djeca (ukoliko nemaju neki neurorazvojni poremećaj) imaju iste obrasce pokreta od kojih svaki ima svoju svrhu, a kojima je cilj uspravljanje na dvije noge i kretanje. Da bi dijete moglo prohodati na dvije noge, mora imati stabilan trup koji će se oduprijeti sili gravitacije. Ako je trup stabilan, ekstremiteti se mogu kretati bez ograničenja te lakše proizvesti silu potrebnu za izvođenje pokreta. Kod sportaša ovo pomaže kod prevencije ozljeda i veće snage. Ova tehnika se koristi kod niza problema lokomotornog sustava, ali i u prevenciji bolova i ozljeda.

Zašto nam je DNS svima koristan?

Funkcionalna stabilizacija potrebna je i bitna za kretanje glave i ekstremiteta, a ključna je za pravilnu potporu kralježnice kada stojite ili sjedite.

Tijekom izvedbe DNS vježbi važno je raditi na ispravljanju obrazaca kretanja i uvježbavanju uma na popravljene kretnje, dok one ne postanu automatske.

Cilj DNS vježbi je dovesti tijelo u položaje slične onima u ranom djetinjstvu te aktivirati duboke stabilizatore trupa. Stabilnost trupa postižemo specifičnim trbušnim disanjem pomoću kojeg ostvarujemo intraabdominalni tlak, te se na taj način tijelo može slobodno kretati u prostoru bez opterećenja na kralježnicu i zglobove.

Izvori:

1. Ivana Jurić, mag.physioth.

2. Frank C, Kobesova A, Kolar P. Dynamic neuromuscular stabilization & sports rehabilitation. Int J Sports Phys Ther. 2013;8(1):62-73.


 

Crtice o važnosti fizičke aktivnosti kod onkoloških pacijenata

 

Istraživači iz onkološkog kliničkog društva u Australiji (COSA) uvjereni su kako je vježbanje jako važan dio terapije kod oboljelih od raznih vrsta tumora. Toliko važan da bi ga liječnici trebali propisati receptom, piše Newsweek. 

 

Redovita tjelesna aktivnost smanjuje rizik povratka maligne bolesti kod osoba liječenih od raka, ima važnu ulogu u rehabilitaciji i resocijalizaciji osoba oboljelih od raka i može produljiti život osobi koja je preboljela malignu bolest kroz druge zdravstvene i socijalne dobrobiti tjelesne aktivnosti.
 

Koliko traje projekt?

 

Sami projekt traje tri mjeseca, a u tom periodu poklanjamo vježbanje ženama koje žele vježbati, a koje su u procesu liječenja ili su pak s liječenjem završile.

Jedini uvjet za prijavu uz to da ste onkološki pacijent je i da nemate nikakvih ograničenja od strane liječnika po pitanju fizičke aktivnosti.
 

Kako se mogu prijaviti?

 

Prijaviti se možete putem obrasca za prijavu, a prijave traju do 13.09.2022. u 23:59. Ne oklijevajte s prijavom, jer je broj sudionica ograničen na dvanaest osoba (obzirom na sve trenutne uvjete, ali i obzirom na specifičnost grupe, radi se o dvije grupe po 6 žena), a nakon zatvaranja prijava, javit ćemo vam se kako biste znali jeste li jedna od dvanaest sretnica.

Kada krećemo s vježbanjem?

 

S vježbanjem krećemo 15.09.2022 u dva termina (svaki po 6 žena).

Utorkom i četvrtkom u 17.00 i 18.00 h.

 

Jako se veselimo vježbanju i druženju!

Vidimo se!

bottom of page