top of page
7. Mosor Film Festival & Caspera

14.09.2021.

Krenulo je u četvrtak otvaranjem MFF-a u klubu Quasimodo, gdje je naša Ivana Frapporti predstavila Udrugu, te približila njezin rad i djelovanje ostalim uzvanicima i posjetiteljima. Nastavilo se u subotu ujutro kod Vodospreme.

Još uvijek ozarenog lica, s tremorom u nogama, nadasve punog srca i resetirane glave, sliježemo dojmove o proteklom vikendu. Naime, na poziv Sanje i Denisa, Caspera je prisustvovala 7. Mosor film festivalu. Da sve bude još čarobnije u sklopu događanja dogovoren je skupni dolazak od Vodospreme u Sitnom na livadu Ljuvač s našom vodičkom Aleksandrom (od prvog susreta u Udruzi svima nam se uvukla pod kožu i postala "naša").

Krenulo je u četvrtak otvaranjem MFF-a u klubu Quasimodo, gdje je naša Ivana Frapporti predstavila Udrugu, te približila njezin rad i djelovanje ostalim uzvanicima i posjetiteljima. Nastavilo se u subotu ujutro kod Vodospreme. Osjećalo se među nama svakakvih vrtloga emocija - od ushićenja zbog oblačenja gojzerica nakon dugo vremena, do raznoraznih osjećaja zbog uzimanja planinarskih štapova u ruke i stajanja na stazu nakon pozamašnog broja primljenih kemoterapija, uzbuđenja zbog prvog noćenja u prirodi, izazova planinarenja nakon neprospavane noći ili primljenih injekcija... Pravi vrtlozi emocija, kažemo vam.

Krenuli smo svatko sa svojim teretom na leđima, a Sandra nas je vodila osluškujući potrebe svakog ponaosob te prilagođavajući tempo našim trenutnim mogućnostima - kako i dolikuje pravom profesionalnom vodiču. U pauzama nas je upoznavala s čarima planinarenja i bitnim značajkama našeg društva domaćina – Hrvatskog planinarskog društva Mosora.

Na izletu nam se pridružila i ekipa iz Cochrane Hrvatska, te nam tako pružila podršku i učinila ovo druženje još ljepšim. Stigavši do planinarskog doma Umberto Girometta, vjerujem da su nam svima - osim ruksaka pali s leđa i ostali tereti svakodnevnice, makar na nekoliko sati. Krenuo je čisti zen. Nakon odmora od pješačenja, stigli smo prisustvovati i 50-om - jubilarnom "Šumskom danu" posvećenom pošumljavanju Mosora u organizaciji HPD Mosor - pa smo bili vrijedni i pomogli izuzetnoj ekipi zasaditi nekoliko sadnica hrasta medunca na opožarenom dijelu splićanima najdraže planine.

Kako je to poznato kod nas u Dalmaciji: nakon rada nema slađe stvari od dobre klope, pa smo se tako okrijepili i poznatim mosorskim fažolom i/ili kiselim kupusom koji je naširoko poznat među posjetiteljima ove divne planine. E, nakon takvog ručka sljedeći logični korak je širenje dekice, bacanje na travu i popodnevni chill. Uživanje u radionicama, druženjima, upijanje pozitivne energije koju jedna takva manifestacija pruža - privlačeći izuzetnu ekipu daleko od signala mobitela, ispušnih plinova motornih vozila i gradske vreve iskustvo je koje teško da ne ostavlja jako pozitivan utisak.

Čari noći pod zvijezdama i gledanje filmova u horizontali, na otvorenom, pored nekoliko stotina ljudi je poglavlje koje bi trebalo biti napisano samo za sebe. Spavanje u šatoru, slušanje vjetra koji se tu noć nešto uzjogunio, za nas kojima je ovo prvi put, bilo je fascinantno. Ujutro smo ustali (dio ekipe koji je ostao prespavati gore), ne toliko naspavani koliko rasterećeni i napunjeni nekom dobrom vibrom, koja će nas ponijeti do idućeg reseta.

Kako planinski zrak i dobro društvo utječu na čovjeka? Najbolje vam je saznati tako da nam se na idućem izletu pridružite! A kako One nisu stale te ni dalje ne staju čak i na planini su sklopljena neka nova poznanstva i dogovorene nove suradnje.

Veliko hvala prijateljima Caspere Sanji Marinov Vranješ i Denisu Vranješ na pozivu da sudjelujemo, a osobito hvala na svakom obliku pružene podrške, hvala našoj Aleksandri Kuzmanić koja nas je vodila, brinula da nam je svima dobro, bila dostupna za sva pitanja i koja nas potiče da nastavimo s planinarskim aktivnostima, hvala i Ani Matijaš iz udruge Nandi na ugodnom druženju.

Galeriju slika možete pogledati na: https://www.caspera-split.com/mosor-film-festival-2021

Stay tunned

bottom of page