top of page
Caspera Underwater.jpg
Pitaj patologa?

Jeste li znali da je patolog osoba koja tumoru pacijenta daje "ime i prezime"? Postavljena patohistološka dijagnoza je osnova za odabir adekvatnog načina liječenja.
Nakon dobivanja dijagnoze i određene terapije sigurne smo da nas i dalje muči tisuću pitanja.
Zasigurno bi nam svima bilo lakše kada bi mogli na neki način upoznati karcinom koji nam je dijagnosticira.


Ukoliko imate takva i slična pitanja, možete ih postaviti u našoj rubrici "Pitaj patologa"


Sandra Zekić Tomaš je patologinja koja radi u KBC-u Split, a odlučila nam se pridružiti i pomoći nam odgovoriti na pitanja koja nas muče. 

Vaša pitanja će ostati anonimna, a odgovore ćemo redovno objavljivati na našim stranicama.

​Važna napomena: Odgovori koje ćete dobiti ni u jednom slučaju ne mogu zamijeniti redovne kontrole i savjete Vašeg liječnika.


Pitanja možete slati na mail patolog@caspera.hr.

Sandra.jpg

Da li o visini Ki67 ujedno ovisi i veći povrat bolesti?

Sandra.jpg

Koja je razlika izmedju gradiusa tumora i proliferacijskog indeksa Ki67 kod karcinoma dojke, odnosno sto se odredjuje s tim parametrima? Da li su ta dva parametra ikako povezana? Da li viši stupanj gradiusa tumora ujedno znaci i viši Ki67 i obrnuto? Da li je moguce da Ki67 bude 25%,,a GR III? Možete li interpretirati vrijednosti gore navedena 2 parametra?

Sandra.jpg

Koliko Brca testiranje pomaže u daljnjem liječenju i da li je isto namijenjeno već oboljelima osobama ili pak više kao mjera predostrožnosti?

Sandra.jpg

Čemu točno služe imuno terapije herceptin i perjeta?

Sandra.jpg

Što predstavlja limfnovaskularna, a što perineuralna invazija u PHD nalazu dojke? Da li te dvije kategorije imaju ikakvu poveznicu s mogućnošću recidiva bolesti i ako da, na koji način?
Ako je u phd nalazu navedeno da nema limfnovaskularne invazije, da li to znaci da je manja vjerojatnost da su tumorske stanice limfom ili krvlju otisle dalje u limfni sustav ili krvotok?

bottom of page