top of page
One Nisu Stale.png
Kampanja udruge Caspera za promicanje brige o sebi i osvještavanja
društva o životu žene s karcinomom
Aleksandra Kuzmanic.jpg

Aleksandra Kuzmanić

Aleksandra Kuzmanić, viša savjetnica pri službi za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima. Članica je Stanice planinarskih vodiča Split, te članica radne skupine za osobe s invaliditetom pri komisiji za vodiče Hrvatskog planinarskog društva.

Aleksandra će nas povesti na planinarski izlet 26.06.2021. i provesti kroz prirodu, no prije toga će nas pripremiti na boravak u prirodi kratkim predavanjem u prostorima Udruge 18.06.2021.

Detaljan foto opis izleta možete proučiti u nastavku, a ako vam se sviđa što vidite, za izlet i za predavanje se prijavite putem Casperinog kalendara.

One Nisu Stale - Gospe od sniga - Primorska kosa (Mošnica)

26.06.2021.

OneNisuStale_Izlet_1.jpg
OneNisuStale_Izlet_2.jpg

06:30 Dolazak u Tugare i početak ture

 

Da bismo u Tugare došli na vrijeme, potrebno je krenuti oko 06:00 iz Splita. Vozi se prema Žrnovnici te dalje prema Srinjinama. Nakon ulaska u Tugare nastavljamo vožnju glavnom cestom do raskrižja na kojem je sa lijeve strane veliki hrast. Na raskrižju skrećemo desno.

OneNisuStale_Izlet_3.jpg

Naš cilj je parkiralište ispred župne crkve Porođenja Blažene Djevice Marije. Tu ćemo ostaviti automobile i lagano krenuti u šetnju od pola sata.

OneNisuStale_Izlet_4.jpg

07:00 Dolazak u Truše i početak planinarenja prema crkvi Gospe na Stomorici (Gospe od sniga)

 

08:15 Dolazak na Gospu od sniga

 

Crkva Gospe od sniga se prvi put spominje 1080. u Supetarskom kartularu. 1944. granatama je razorena, a već 1945./1946. mještani Duća su je obnovili. Blagoslov nove crkve bio je 4. kolovoza 1946. godine. Toga dana bilo je prisutno 500 do 600 vjernika. Blagoslov crkve je započeo u 9 sat i 20 minuta. Točno u trenutku kad je završio blagoslov crkve i kad su se svećenici s pjevačima i ono malo naroda što je moglo stati u crkvu smjestili oko oltara za početak svete mise iz potpuno vedra neba i u najvećoj tišini bez daha vjetra pred samo podne kad vlada najžešća vrućina žarkog ljetnog dana, pred očima nekoliko stotina prisutnih koji su morali ostati vani crkve i koji su svi bez razlike mogli taj prizor gledati, iznad same crkve i njezinog krova pojavio se je oblak prave sniježne mećave iz kojega su sniježne pahuljice letjele prema krovu crkve i na njemu nestajale a pojedine su padale naokolo po prisutnim vjernicima na lica ruke i odjeću te se istog časa pretvarale u kapljice vode. Ta čudesna pojava snijega trajala je oko petnaest minuta.

 

09:00 Polazak prema Tugarama

 

10:30 Dolazak u Tugare

 

U Tugarama ćemo na kavi skupljati dojmove s izleta.

Prijave za izlet: udruga Caspera

Prijevoz: automobili

Prehrana: prehrana je u vlastitom aranžmanu

Težina ture: lagana (K1-T1)

Potrebna oprema: izletnička- prilagođena vremenskoj prognozi, hrana i piće

Vodič: Aleksandra Kuzmanić

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjena i dopuna u programu izleta ovisno o okolnostima na terenu.

Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)

bottom of page