top of page
Caspera Underwater.jpg
Što napraviti kada se smanji apetit kao posljedica mučnina?

Možete povećati apetit ako dnevni unos hrane podijelite na više manjih obroka koje ćete konzumirati svako 2 do 3 sata. Navedenom strategijom ćete spriječiti nastanak osjećaja gladi koji dodatno može učini mučnine intenzivnijima. Odaberite mekane namirnice blagog okusa koje se mogu lako prožvakati i progutati te kuhajte hranu sve dok ne postane mekana. Jedite hranu ohlađenu na sobnoj temperaturi, a hranu koja se žvače narežite na sitne komadiće (npr. meso). Ako je žvakanje bolno, usitnite hranu štapnim mikserom do konzistencije kašice. Koristite male žličice za jelo jer time omogućavate manje zalogaje hrane koji će se moći lakše prožvakati.
Kako bi se spriječio gubitak tjelesne mase i manjak nutrijenata, pokušajte međuobroke obogatiti bjelančevinama i energijom. To možete postići pripremanjem međuobroka na bazi mlijeka, svježeg sira, skute, kuhanih jaja, mlijeka u prahu, kiselog ili slatkog vrhnja, meda, keksa i voća. Ako je apetit najveći ujutro, onda neka najobilniji obrok bude tada. Kada nema velikog apetita i ne možete jesti, pokušajte uzimati sokove, kašice od sezonskog voća i povrća, punomasno mlijeko, juhe ili gotove pripravke (enteralne napitke). Ako je moguće jesti navečer prije spavanja, uvedite lagani obrok kojim ćete unijeti dodatne kalorije, a nećete osjećati težinu u želudcu.
Još jedan savjet za poboljšanje apetita je uvođenje tjelesne aktivnosti. Ukoliko niste u mogućnosti obavljati lagane tjelovježbe, dovoljna će biti svakodnevna kratka šetnja.
S obzirom na mučnine koje su prisutne, preporuča se piti tekućinu (vodu, čaj) u malim gutljajima. Ako postoje ranice u ustima najbolje bi bilo piti tekućinu kroz slamku. Jedan zgodan savjet je konzumacija đumbira u obliku svježe iscijeđenog soka (1 žličica u malo vode) – pomaže kod mučnina, no ne prečesto konzumirati radi ranica u ustima.
Na dane kemoterapije preporuča se konzumacija juha, voćnih sokova, čajeva i gotovih zamjenskih obroka. O svakom pacijentu ovisi planiranje obroka na dane terapije. Dok nekima odgovara da ne jedu ništa 2-3 sata prije terapije, drugima odgovara mali obrok ili međuobrok pred terapiju.

bottom of page