top of page
Caspera Underwater.jpg
Liječim se od raka dojke više od dvije godine. Prošla sam 16 kemoterapija, 17 imunoterapija Herceptinom i nakon toga operaciju. Sada sam na Zometi i kontrolama svaka četiri mjeseca. Kontrole uključuju vađenje krvi (bez markera), UZV dojki svakih šest mjeseci te mamografiju jednom godišnje. Drugih kontrola nemam i to me brine. Kako se bez kontrola šireg opsega zna da moja bolest nije proširena? Zašto me ne upute da izvadim markere, napravim magnet, CT, PET- CT i sl.? Ili možda to zaista nije potrebno? Ili je u pitanju štednja?

Poštovana, prije svega hvala na ovom važnom pitanju. Iz navedenog se vidi da se Vaše praćenje obavlja prema stručnim smjernicama, ne hrvatskim nego europskim i američkim. Zaista nije riječ o štednji ni ničem sličnom. Prema kliničkim smjernicama i studijama pokazano je da intenzivnije praćenje u smislu više pretraga i češće rađenih pretrage, nema značajnog utjecaja na ishod. Jednostavnije rečeno, pretrage dodatne su indicirane ukoliko pacijent prijavi neki simptom za koji onda liječnik procijeni je li potrebno raditi neke pretrage, ili ako se u laboratorijskim nalazima pronađe značajnije odstupanje. Molim Vas, u prilogu mog odgovora pronađite reference.

Literatura:

1. Cardoso F et al. Early breast cancer: ESMO Clinical Practice guidelines for diagnosis and treatment and follow-up. Ann Oncol 30: 1194–1220, 2019
2. www.nccn.org Breast cancer

bottom of page