One Nisu Stale.png
Kampanja udruge Caspera za promicanje brige o sebi i osvještavanja
društva o životu žene s karcinomom
Dubravka Vuković.jpg

​Irena Zakarija-Grković

Rođena u Rijeci, I. Zakarija-Grković je diplomirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1992. godine. Stažirala je i specijalizirala obiteljsku medicinu (FRACGP) u Australiji gdje je stekla dodatne kvalifikacije diplomanta iz opstetricije i ginekologije (DRANZCOG) i savjetnice za dojenje (IBCLC). Radila je desetak godina u ordinacijama obiteljske medicine, u grupnim praksama, gdje je s kolegama zbrinjavala cjelokupnu populaciju, od najmlađih do najstarijih. Posebno je skrbila za osobama s poteškoćama u razvoju i prognanike i iseljenike hrvatskog govornog područja. Obavljala je ulogu edukatora o cijepljenju i predstavljala liječnike u izvršnom odboru Australskog udruženja savjetnica za dojenje. Od 2006. godine radi kao znanstveni novak na Katedri za obiteljsku medicinu. Područje znanstvenog interesa I. Zakarije-Grković je medicina dojenja iz kojeg je doktorirala 2012. godine. Iste godine imenovana je su-voditeljicom Hrvatskog ogranka talijanskog Cochrane centra. Su-voditeljica je i 80-satnog tečaja o dojenju za zdravstvene djelatnike na MEF-u. Autor je ili koautor više znanstvenih radova.

Opće je poznato da je dojenje važno za zdravlje djece. Dojena djeca rjeđe obolijevaju od čitavog niza bolesti, uključujući upale pluća, upale probavnog sustava, upala srednjeg uha, šećerne bolesti, sindroma iznenadne dojenačke smrti, pretilosti i leukemije. No, što je sa ženama? Kako je dojenje sastavni dio ženinog reproduktivnog ciklusa, izostanak dojenja ima određene posljedice. Skupina znanstvenika je 2016. godine objavila u uglednom medicinskom časopisu Lancet da dojenje štiti od raka dojke. Za svakih 12 mjeseci dojenja pronašli su smanjenje rizika od invazivnog raka dojke za 4,3%! To znači kada bi majka dojila dvije godine (koliko glasi preporuka Svjetske Zdravstvene Organizacije) svako od svoje troje djece, bio bi joj smanjen rizik od raka dojke za 26%! Također, kada su usporedili žene koje su kraće ili duže dojile, našli su dokaze koji upućuju na mogućnost da žene koje duže doje imaju smanjeni rizik od raka jajnika. To se tumači činjenicom da je tijekom dojenja, pogotovo tijekom razdoblja isključivog dojenja (prehrana djeteta samo majčinim mlijekom u prvih šest mjeseci života) smanjena ovulacija pa se nagađa da manji 'nadražaj' jajnika u vrijeme mirovanja tijekom laktacije štiti jajnike. Osim smanjenog rizika od raka, dojilje rjeđe obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti i od šećerne bolesti. 

Kako se ovi podatci mogu konkretno pretočiti u broju spašenih života? Izračunato je da sadašnja stopa dojenja u svijetu sprječava 19 464 smrti od raka dojke godišnje u usporedbi sa scenarijem u kojemu žene ne doje. Još važnije, u spomenutom radu je izračunato da bi se dodatnih 22 216 života žena godišnje moglo spasiti kada bi žene dojile 12 mjeseci, tj. do navršene prve godine života svoje djece. Ovaj učinak bi bio još značajniji, ističu znanstvenici, u zemljama, poput Hrvatske, koje nažalost imaju visoke stope oboljenja od raka dojke. Prema tome što čekamo? Podržimo i pomognimo žene da doje. Kako? Potaknimo ih na pohađanje obuke o dojenju u trudnoći, osposobimo zdravstvene djelatnike da im učinkovito i suosjećajno pomognu, branimo dojenje u javnosti, zaustavimo sustavno i neetičko reklamiranje zamjenskog mlijeka, osigurajmo dojiljama pravo na pauze za dojenje pri povratku na posao. Na nama je da stvorimo društvo - prijatelj dojenja ako želimo da nam djeca i mame budu zdrave. 

 

Napisala: Doc. dr. sc. Irena Zakarija-Grković, dr. med., spec. obit. med., IBCLC

Predsjednica Hrvatske udruge IBCLC savjetnica za dojenje

Su-voditeljica Hrvatskog Cochranea

Dubravka Vuković.jpg

Dubravka Vuković

specijalistica dermatovenerologije

Dubravka Vuković je specijalistica dermatovenerologije i radi u KBC Split na Klinici za kožne i spolne bolesti. Od 2017 godine ima i stipendiju za pedijatrijsku dermatovenerologiju. 

Dubravka je između ostalog i član vatrogasne vatrogasne postrojbe "Kaštel Gomilica", sveučilišne organizacije "HAZ", organizacije studenata medicine "CROSMIC" i organizacije IPPNW. Osim toga, svira gitaru i flautu, a nakon svega volontira i u Casperi, a upravo u ovoj kampanji organizirali smo javnozdravstvenu akciju pregleda madeža kao vid prevencije melanoma i ostalih kožnih karcinoma.

Dubravka Vuković - tekst. ovde dođe tekt o pregledu madeža i tako to....